Nigerian Current Affairs 2021

6
12613

Are you interested in being abreast of the past and latest developments within the Nigerian polity? If yes, please read on. In this article, I will list out over 1500 Nigerian current affairs in 2021. This article was designed for Nigerians who are expecting any written or oral interviews.

The importance of knowing Nigerian current affairs in 2021 can never be overemphasized. The understanding of Nigerian current affairs will (aside from equipping you with the knowledge of passing those aptitude test and interview questions) better position you to appreciate our past, with the view of predicting the Nigerian future.

Remember, just like Joseph Santayana once said, “those who refuse to recall their history are bound to repeat history”. Due to identified pressing needs, we have compiled a comprehensive list of over 1500 Up-To-Date Nigerian Current Affairs past questions and answers 2021,  to help carter for the needs of Nigerians going for Job interviews and exams…

Also Read: The Best Job Sites in Nigeria 2020

nigerian current affairs

 

Also Read: List of Political Parties in Nigeria

If you are expecting or preparing for an interview, be it a  job interview, admission interview, scholarship interview, you can always rely on this up to date information to increase your level of preparedness.

So, without expending most of our time, the lists are presented below.

Latest 2020/2021 Nigerian Current Affairs – Questions And Answers

1. How many ethnic groups do we have in Nigeria?

Answer: 250 ethnic groups

2. Who is the current chief of justices of Nigeria?

Answer: Ibrahim Tanko Muhammad

3. In Nigeria, democracy day is now celebrated on.,

Answer: June 12

4. Which is the most populated country in the world?

Answer: China, with 1.4 billion residents

5. Who was the first Nigerian female psychiatrist?

Answer: Dr. Bertha Johnson

6. Nigeria’s Inspector General of Police is?

Answer: Adamu Mohammed

7. Which is the second largest continent in the world?

Answer: Africa, coming after Asia

8. The hottest region in the world is called?

Answer: The Sahara Desert

9. Who is the current chairman of ECOWAS?

Answer: President Muhama don Issoufou of Niger Republic.

10. Which African country first gained independence?

Answer: Liberia in 1847

11. Who is Nigeria’s current speaker of House of Representatives?

Answer: Femi Gbajabiamila

12. Who was the first writer of English Dictionary in the world?

Answer: Mr. Samuel Johnson

13. Who is Nigeria’s Minister of Power?

Answer: Sale Mamman from Taraba State

14. Who was the first President of Nigeria?

Answer: Dr. Nnamdi Azikiwe, Oct. 1st, 1960 – Jan. 15th, 1966

15. Blue in the Nigerian Police flag represents?

Answer: Love, loyalty and unity

16. The first awarded Archbishop in Africa?

Answer: Benson Andrew Idahosa

17. The separation of powers simply means.

Answer: Checks and Balances

18. What is a 70 years anniversary called?

Answer: Platinum

19. What does the acronym ICAO stand for?

Answer: International Civil Aviation Organisation

20. Who was Nigeria’s first inspector General of Police?

Answer: Mr. C. W. Duncan, 1930 – 1935

21. Who is the current Sultan of the Sokoto caliphate?

Answer: Muhammadu Salad Abubakar

22. Who is the current Governor of the Central Bank of Nigeria?

Answer: Godwin Emefiele

23. Who is Nigeria’s Minister of Education?

Answer: Adamu Adamu from Bauchi State

24. What does the acronym ECOMOG mean?

Answer: Economic Community Monitoring Group

25. Which is the highest mountain in Africa?

Answer: Mount Kilimanjaro in Tanzania

26. When did Nigeria break diplomatic relations with Israel?

Answer: 1972

27. Who created the Nigerian Council?

Answer: Frederick Lugard

28. What country does Nigeria share borders within the West?

Answer: Republic of Benin

29. Who is the current Senate President of Nigeria?

Answer: Ahmed Ibrahim Lawan

30. Which continent is the smallest in the world?

Answer: Australia

31. What agency is the Economic Commission for Africa part of?

Answer: UNO (United Nations Organisation)

32. Who what set of people does political sovereignty belongs to?

Answer: The Government

33. What region was created by the facilitation of the NCNC?

Answer: Mid-West Region

34. For what reason was Nigeria suspended from the Commonwealth in 1995?

Answer: Political Reasons

35. Who was the first Senate President of Nigeria?

Answer: Dr. Nnamdi Azikiwe

36. Who was the first governor-general of colonial Nigeria?

Answer: Lord Lugard

37. People who live by selling labour in the Marxist theory are called?

Answer: Proletariats

38. Who formed the first political party in Nigeria?

Answer: Herbert Macaulay

39. What was the first political party in Nigeria?

Answer: Nigerian National Democratic Party (NNDP)

40. When did the Duke and Duchess of Sussex leave the royal family?

Answer: January 2020

41. When was paper currency introduced in Nigeria?

Answer: 1918

42. How many Local Government Areas are in Nigeria?

Answer: 774

43. Which state in Nigeria has the largest number of Local Government Areas?

Answer: Kano State with 44 LGAs.

44. What does the term MDGs stand for?

Answer: Millennium Development Goals

45. When did the Federal Military Government abolish the four regions?

Answer: 1966

46. How many countries constitute the Economic Community of West African States?

Answer: 16

47. Which country was the last to win independence from colonial rule?

Answer: Angola

48. A country made up of semi-autonomous units is called.

Answer: A confederation

49. What is the ultimate aim of political parties?

Answer: To acquire and exercise power

50. What system of Government is political power inherited?

Answer: Monarchy

51. Which is the largest city in Nigeria?

Answer: Lagos

52. How many states were created by General Yakubu Gowon in Nigeria, May 1967?

Answer: 12 states

53. Who was the first Executive President of Nigeria?

Answer: Alhaji Shehu Shagari

54. When was Facebook founded?

Answer: February 4, 2004

55. How many regional divisions do Africa have?

Answer: (Six Regional Divisions)

56. Who is the current managing director of NNPC?

Answer: Maikanti Baru

57. Who is the current Chief Justice of Nigeria?

Answer: Ibrahim Tanko Muhammad

58. Who was the longest-serving senate President of Nigeria?

Answer: David Mark

59. Who is the current Prime Minister of the United Kingdom?

Answer: Boris Johnson

60. Who is the current Secretary-General of the United Nations?

Answer: Antonio Guterres

61. Who is the longest-serving Prime Minister of Israel?

Answer: Benjamin Netanyahu

62. Which state in Nigeria has the smallest number of LGAs?

Answer: Abuja, with only seven LGAs.

63. When was the United Nations Organisation formed?

Answer: 25th April 1945

64. The first woman to become a governor in Nigeria is?

Answer: Mrs. Virginia Etiaba, Anambra State

65. What does the acronym NUPENA mean?

Answer: National Union of Petroleum Engineers and Natural Gas

66. Who is the current INEC Chairman?

Answer: Prof. Mahmood Yakubu

67. THe first female Brigadier in Nigeria?

Answer: Ronke Kale

68. Who released Nelson Mandela when he was arrested as an apartheid prisoner?

Answer: President Fredrick Declerk

69. Who is the current Chairman of UNO?

Answer: Bankie Moore from South Korea

70. Which state has the highest percentage of contribution to oil revenue in Nigeria?

Answer: Delta State

71. What is the motto of Nigeria?

Answer: Unity and Faith, Peace and Progress

72. How long does it take the earth to complete one revolution?

Answer: 365 days

73. When was the first refinery in Nigeria built?

Answer: 1965

74. When was the Federal Capital Territory created?

Ans: February 3rd, 1976

75. Who was Nigeria’s First Military Head of State?

Ans: General Yakubu Gowon

76. Who was known as the King of Afrobeat in Nigeria?

Ans: Mr Fela Anikulapo Kuti

77. Where was the United Nations Organisation formed?

Ans: San Francisco, April 1945

78. How was Sir Dele Giwa killed?

Ans: Through letter bomb

79. When was the Central Bank of Nigeria established?

Ans: 1958

80. Which authority heads the Nigerian Judiciary?

Ans: The Chief Justice of Nigeria

81. Who was the first Sultan of Sokoto?

Ans: Shehu Usman Danfodio

82. When was Nigerian Airforce established?

Ans: In 1964

83. Who was the last governor before Nigeria’s independence?

Ans: Sir James Robertson

84. Who was the first managing director of NNPC?

Ans: Chief R.A Marinho

85. When did the first world war take place?

Ans: 1914-1919

86. Which is the second most populated country in the world?

Ans: India, following China with a population of 1,806.6 billion people.

87. When did the Nigerian civil war begin?

Ans: July 6, 1967

88. The award of honour GCFR is meant for?

Ans: Head of States only

89. What is the motto of the Nigerian Police?

Ans: The police are your friend.

90. When did the second world war take place?

Ans: 1939-1945

91. What age is the life expectancy of a Nigerian man?

Ans: 52years

92. What does the red eagle on the Nigerian coat of arms depict?

Ans: Strength

93. What is the official language of Nigeria?

Ans: English Language

94. When was Nigeria declared and recognized as a nation?

Ans: October 1, 1960

95. How many continents are there in the world?

Ans: Seven continents

96. What does the colour yellow in the Nigerian police flag signify?

Ans: Discipline and resourcefulness

97. Who is Nigeria’s current minister of finance?

Ans: Zainab Ahmed from Kaduna State.

98. Who was the first secretary-general of United Nations Organisations?

Ans: Tryg Velie from Norway

99. When was the current president of Nigeria born?

Ans: 17 December 1942

100. How many senators make up the national assembly of Nigeria?

Ans: 109 senators

101. How many senatorial districts are the 36 states divided into?

Ans: Three senatorial districts

102. How many members does the house of Representatives of Nigeria have?

Ans: 360 members

103. Who was the first house of Representatives member?

Ans: Sir Fredric Metcalfe

104. Which is the highest mountain in the world?

Ans: Mount Everest, 29,028 feet tall

105. Who were the first Europeans to come to West Africa?

Ans: Portuguese

106. When did the outbreak of the American civil war take place?

Ans: 1848-1861

107. Who was the first president of the United States of America?

Ans: George Washington

108. Who was the National President of Nigeria?

Ans: Chief Olusegun Obasanjo

109. What does the green in the Nigerian police flag represent?

Ans: Energy and life

110. How many regional divisio0ns are there in Africa?

Ans: Five regional divisions

111. How many countries makeup Middle Africa?

Ans: Nine African countries

112. When did Nigeria become a British colony?

Ans: 1914

113. Where is the Kainji Dam in Nigeria located?

Ans: Niger State

114. How many states make up the South-South geo-political zone in Nigeria?

Ans: Six states

115. When did the current president of Nigeria resume duties?

Ans: May 19, 2015

116. What is the state of origin of the president of Nigeria?

Ans: Katsina State

117. Who was the first female NAFDAC Chairman?

Ans: Prof. Dora Akunyili

118. Who invented the light bulb?

Ans: Thoma Edison

119. What was the first-ever produced Nollywood movie?

Ans: Palaver, produced in 1926

120. Who is the Vice President of Nigeria?

Ans: Oluyemi Osibanjo

121. When did the former president Umaru Yar’Adua die?

Ans: May 6, 2010

122. What discovery are the Lander brothers known for?

Ans: Discovering the source of River Niger

Related Article:  10 Interesting Psychology Research Paper Topics, Projects & Ideas

123. Who discovered the African continent?

Ans: Prince Henry the explorer from Portugal

124. When was the slave trade first abolished?

Ans: In 1803, Denmark-Norway

125. Who invented the motor car?

Ans: Karl Benz, 1885

126. What is the coldest planet in the Solar system?

Ans: Neptune

127. Which is the highest court of law in Nigeria?

Ans: Supreme court of Nigeria

128. Who was the first governor of the Central Bank of Nigeria?

Ans: R.A Feton

129. When Nigerian football premier league formed?

Ans: 1972

130. What is the hottest planet in the solar system?

Ans: The Venus

131. Which is the oldest degree-awarding university in Nigeria?

Ans: University of Ibadan

132. Who was the first female Professor in Nigeria?

Ans: Elfrida Adeho

133. Which courts are the lowest in Nigeria?

Ans: Magistrate, District and customary courts

134. When was GSM introduced in Nigeria?

Ans: 2001

135. Who was the first indigenous speaker of the House of Representatives?

Ans: Jaja Wachuku, 1959.

136. Who was the first vice president of Nigeria?

Ans: Alex I. Ekwueme

137. How long does it take Mars to complete one revolution?

Ans: 687 days

138. Which of Nigeria’s past presidents is also known as an ambassador for peace?

Ans: Dr. Goodluck Jonathan

139. Who is Nigeria’s Minister of transportation?

Ans: Rotimi Amaechi

140. When was Nigeria’s currency changed to naira and kobo?

Ans: January 1st, 1973

141. When was Google founded?

Ans: 4th September 1998

142. Who discovered the internet?

Ans: Robert E. Kahn and Vint Cerf

143. When did Donald Trump assume duties as President of America?

Ans: 20th January 2017

144. Who is the inventor of the computer?

Ans: Charles Babbage

145. Who is known as the fastest man in the world?

Ans: Usain Bolt

146. What is the most common natural resource in Nigeria?

Ans: Petroleum

147. Where was the first modern Olympics held?

Ans: In 1896, Greece

148. How many countries are in Europe?

Ans: 44 countries

149. Who was the first African Bishop?

Ans: Bishop Samuel Ajayi Crowther

150. Who is the richest man in the world?

Ans: Jeff Bezos, founder of Amazon


MAJOR ACRONYMS AND FULL MEANING OF MAJOR INSTITUTIONS IN NIGERIA(UPDATED 2021 LIST)

  • SARS means Special Anti Robbery Squad
  • ECOWAS means Economic Community Of West African States
  • NANS means National Association Nigerian Students
  • NUJ means Nigerian Union Of Journalists
  • NASU means Non-Academic Staff Union
  • NDA means Nigerian Defense Academy
  • SAN means Senior Advocate Of Nigeria
  • NA means Nigerian Army
  • PDP means Peoples Democratic Party
  • APC means All Progressive Congress
  • CAN means Christian Association Of Nigeria
  • NYSC means National Youth Service Corps
  • PHCN means Power Holding Company Of Nigeria
  • NIPOST means Nigerian Postal Service And Telecommunication
  • WAEC means West African Examination Council
  • CBN means Central Bank Of Nigeria
  • NICON means National Insurance Company Of Nigeria
  • GCE means General Certificate Of Education
  • NURTW means National Union Of Road Transport Workers
  • EFCC means Economic And Financial Crime Commission
  • FRSC means Federal Road Safety Commission.
  • ASUU means Academic Staff Union Of Universities
  • ASUP means Academic Staff Union Of Polytechnics
  • JAMB means Joint Admission And Matriculation Board
  • NAN means News Agency Of Nigeria
  • NAFDAC means National Agency For Food And Drug Administration And Control.
  • INEC means National Independent Electoral Commission

Current Affair 2

1. Traditional rulers were restricted to ceremonial  rules by the local government reforms of
a. 1966 b. 1976 c. 1984 d.1987

Answer: B

2. A parliamentary system, who ensures that members are in the house to vote on major issues
a. Party leaders
b. Speaker of the House
c. Clerk of the House
d. Whip

Answer: B

3. A system in which no single person serves as the chief executive is known as

a.Republican b. Revolutionary
c. Collegial d. Parliamentary

Answer: D

4. A social system in which power is derived from control over land is called
a. Oligarchy b. Feudalism
c. Socialism d. Welfarism

Answer: B

5. Indirect rule refers to a situation in which
a. the rulers are subject to the supreme laws of the land.
b. Laws are supreme
c. The judiciary is independent
d. The British authority rule through our local elites

Answer: D

6. An important principle of the civil service is
a. Authoritarianism b. Anonymity
c. Nepotism d. Partisanship

Answer: B

7. Which of this constitution recognized local government as the third tier of government
a. The 1946 Constitution
b. The 1960 constitution
c. The 1963 constitution
d. the 1979 constitution

Answer: D

8. A condition for judicial independence is the appointment of judges by the

a. Civil service commission
b. Judicial service Commission
c. Low Review Commission
d. The 1979 constitution

Answer is- B

9. The minorities Commission appointed in Nigeria in 1957 recommends that
a. More states should be created in the federation
b. No more states should be created before independence
c. Nigeria should revert to a unitary structure
d. the legislature should Legislate for the minority areas
e the minorities should constitute one state

Answer: A

10. The second military coup d’etat  in Nigeria took place on
a July 15, 1966 b. October 1, 1966
c. July 29, 1966 d. July 29, 1975
e. February 13, 1976

Answer: A

11. One of these was in existence before the outbreak of the second world war
a. The OAU b. The League of Nations
c. The UNO
d. The Commonwealth of Nations
e. ECOWAS

Answer: D

12. An important advantage of creating more constitution in a federal state is to
a. Enhance the Peoples participation
b. Enable ambitious Politicians to gain political power
c. Make the states gain more power from the federal
government
d. Curb the excess of the federal government.

Answer: D

13. Under the Presidential system
a. The party with the majority of seats forms the Executive
b. There is the principle of collective responsibility
c. The president may come from any of the parties
d. The states take instruction from the federal government

Answer: C

14. Public opinion is important because it
a. Tells the government what action it must take
b. Lets government know what the people want
c. Allows Police to manage crisis
d. Mothers the minorities in resource lean areas
e. Guarantees peoples freedom and rights

Answer: B

15. Bicameral legislature exists
a. Where two cameras are used to monitor court proceedings
b. To prevent the concentration of power on legislative house
c. To provide jobs for more politicians
d. To ensure that just laws are passed

Answer: D

Also Read: List of Political Parties in Nigeria

16. Africans were first elected to the legislative council in British West Africa in

a. Ghana b. Sierra Leone
c. The Gambia d. Nigeria

Answer: D

17. One of the functions of the Ministry of external affairs is the
a. Deportation of illegal aliens
b. Issuance of Passports
c. Defense of the Country’s Borders
d. Promotion of national interests

Answer: D

18. The leader of the Northern Peoples congress
a. Yakubu Maitama Sule
b. Abubakar Tafawa Balewa
c. Aminu Kano
d. Ahmadu Bello

Answer: D

19. The idea of democracy started with the
a. Romans b. Pensions c. Egyptians d. Greeks

Answer: D

20. In the Marxist theory, those who live by selling their labour are called
a. Bourgeoisie b. Proletariat’s c. Feudal lords d. Slaves

Answer: B

21. Which of the following is NOT an acceptable means of achieving democracy?
a. Referendum b. Recall
c. Initiative d. Riots

Answer: D
22 The branch of government responsible for implementing laws is the
a. Executives b. Legislature d. Police

Answer: A

23. In a democracy, sovereignty is vested in a. The
community b. Public officials
c. Judges d. The head of State e. The Legislature

Answer: A

24. Universal Adult Suffrage means all
a. Adult citizens can vote
b. Citizens vote
c. Qualified citizens can vote
d. Literate citizens can vote
e. Adult males can vote

Answer: C

25. A bill that applies to the whole population and is intended to promote the general
welfare is called
a. A private bill
b. A decree
c. An Appropriation bill
d. A public deal
e. An edict

Answer: C


Current affair 3

(1) A human community that is usually cohesive and homogeneous is
(A) nation (B) kinship (C) clan (D) nation

Answer: D

(2) Which of the following made the earliest contact with Nigerian society?
(A) British (B) Portuguese (C) French (D) German

Answer: B

(3) Under the 1963 republican constitution, the president exercised? (A) judicial power (B) executive power (C) nominal power (D) concurrent powers

Answer: B

(4) The principal of federal character was first enunciated in the

(A) 1989 constitution (B)1963 constitution (C) 1999 constitution (D) 1979 constitution

Answer: D

(5) Between 1960 and 1966 Nigeria was governed under the (A) presidential system (B) Westminster system (C) Confederate system (D) unitary system

Answer: B

(6) One major factor that differentiates the presidential from the parliament system

(A) separation of power (B) judicial independence (C) passage of bills (D) party system

Answer: A

(7) A major feature of the policy of deregulation in Nigeria is the

(A) enthronement of market forces mechanism (B) increasing dominance of the economy by the state (C) proliferation of public cooperation (D) monumental increase in direct foreign investment

Answer: A

(9) A major issue that distinguishes pressure groups from political parties is
(A) membership (B) the objective (C) the voting pattern (D) the ideology.

Answer: B

(10) Equality before the law is a component of
(A) separation of powers (B) checks and balanced (C) the rule of law (D)constitutional law

Answer: C

(11) A law passed by the legislature and assented to by the executive is

(A) an act (b) a presidential proclamation(C). A decree (D) a legislative order

Answer: A

(12) The principles of checks and balances empower the judiciary to

(A) invalidate the actions of other arms (B) administer the criminal justice system (C) abrogate law (D) apply the law

Answer: A

(13) In a parliamentary system, the term shadow cabinet is often used to refer to

(A) backbenchers in the house (B). Deputy prime minister and assistant ministers

(C) rebellious members of the ruling party (D) portfolio designates Of the party in opposition.

Answer: D

(14) The fundamental assumption on which the idea of the rule of law is based is
(A). Supremacy of the constitution (B)rationality of human being

(C) quality of human being (D) love for social justice.

Answer: A

(15) Association whose main interest is to influence public policies without attempting to capture state power are

(A) communal group (b) trade union
(c) political parties (D) pressure group

Answer: D

(16) Unilateralism in Nigeria foreign policy entail

(A) Africa being the centerpiece of Nigeria foreign policy (B) Non-aligned posture in international affairs

(C) quest for a permanent membership (D) membership of an international organization.

(17) The set of policies on the basis of which countries interact with one another is called (A) diplomacy (B) foreign policy (C) National policy (D)international relations

Answer: B

(1 ) After the defeat of Germany in world war 1, her former colonies were administered under the league Of nation as

(A) occupied territory (B) trust territories. (C)crown colonies (D) protectorates

Answer: A

(18) The Nigeria – Cameroon crisis over the Bakassi peninsula occurred owning to the interpretation of the treaty of 1913 and the  (A) resolution of OAU (B) Maroua accord (C) decision of the ECOWAS (D) decision of the international court of justice

(19) The first Nigerian leader to become chairman of the organization of African unity was: (A) Tafawa belewa
a (B) Murtala Muhammed (c) yakuba gowon. (D) aguiyi ironsi

Answer: D


Current Affairs 4

1. The military coup of July 25, 1975, which topped general Yakubu Gowon from power took place when he was attending which important event?
a. OAU Summit in Kampala
b. UN General Assembly in New York
c. Assembly of Heads of States of ECOWAS in Monrovia
d. The Olympic Games

Answer: A

2. Which of the following political parties did not participate in the 1979 General
Elections in Nigeria?
a. Unity Party of Nigeria
b. National Party of Nigeria
c. Social Democratic Party

Answer: C

3. Alhaji Shehu Shagari was sworn in as President of the Federal Republic of Nigeria in 1979 by

a. Justice Fatai Williams
b. Justice Adetokunbo Ademola
c. Justice Salihu Modibbo Alfa Belgore
d. Justice Isa Mohammed

Answer: D

4. The British took over Nigeria through
a. Negotiation (b) Bargaining
c. War (d) The Sea

Answer: C

5. Which of the following courts served as the highest judicial organ for Nigeria up till 1963?
a. Supreme court
b. Federal Court of Appeal
c. Appellate court
d. The privy council

Answer: A

6. What was the primary purpose of the Sir Henry Willinks Commission of Inquiry?
a. To approve the independence of Nigeria
b. To allay the fears of minorities in Nigeria
c. To amalgamate Northern and Southern Nigeria.
d. To make Lagos a British colony

Answer: B

7. Into how many local government areas in Nigeria officially delineated?
a. 654 (b) 650 (c) 820 (d) 774

Answer: D

8. Laws made by the State government are known as
(a) Edicts (b) Bye-law (c) Acts (d) Decrease

Answer: A

9. The centenary anniversary of the amalgamation of Northern and southern Nigeria
will be celebrated in
a. 2060 (b) 2063 (c) 2014 (d) 2007

Answer: C

10. Which of these men introduced an indirect rule in Nigeria?
a. Mungo Park
b. Dr. Nnamdi Azikiwe
c. Lord Lugard
d. Sir James Robertson

Answer: C

11. Politics is an act for
a. Man to govern himself
b. Man to create a government
c. States to control its destiny
d. Man to determine others

Answer: A

12. A major issue that distinguishes pressure groups from political parties is
a. Membership (b) objective (c) voting patterns (d) ideology

Answer is-B13. A nation consists of people with
a. Common history
b. Common ancestry
c. A shared set of values
d. A, B, and C above

Answer: D

14. A totalitarian state is based on
a. Multi-party system
b. Total protection of civic rights
c. The totality of the state processes
d. Coercion as the instrument of government

Answer: D

15. A political concept that defines the beliefs, attitudes and values of a society is called
a. Political socialization
b. Political culture c. Political transformation
d. Referendum

Answer: C

16. The agent of political socialization generally regarded as the most important is
(a) Family (b) Peer group (c) school d. Churches and Mosques

Answer: A

17. A political ideology that defines a system of societal organization in which the state
control the commanding heights of the economy is called (a)totalitarianism
(b)communalism (c) socialism (d) communism

Answer: C

18. In which of the following countries are governmental powers most fused?
a. Nigeria
b. United States of America
c. France
d. Canada

Answer: D

19. Which of the following best describes French colonial policy in Africa?

(a) policy of association (b) policy of indifference (c) policy of hostility (d) policy assimilation

Answer: D

21. The electorate is generally understood to refer to:

(a) elected members of the national assembly (b) elected members of the state houses of assembly

(c)candidates who can contest elections (d) those citizens qualified to vote at elections

Answer: D

22. In a parliamentary system of government, the function of the head of state and the
head of government is vested in

(a) the inner cabinet (b) an individual

(c)two different individual s (d) the ministerial council

Answer: D

23. In a modern democracy, the ultimate source of sovereignty is the (a) legislature
and executive (b) judiciary (c) ruling political party (d) people

Answer: D

The coat of arms of Nigeria has a black shield with two white stripes that come together, like the letter ‘Y’.

This ‘Y’ SYMBOL represent the two main rivers flowing through Nigeria:
which are the two popular rivers known as:

Answer: River Niger and River Benue.

The black shield represents Nigeria’s good earth. While the two horses on each side of the coat of arms represent?

Answer: Dignity.

The eagle represents Strenght, while the green and white bands on the top of the shied represent?

Answer: The rich Agricultural land of the country.

While the yellow flower at the base of the Coat of arm is Costus spectabilis, which is Nigeria’s national flower.

The flag of Nigeria was designed in 1959 and first officially hoisted on 1st October 1960. (which is Nigeria National Independent Day)

The green bands represent the forests and abundant natural wealth of Nigeria while the White band stands for peace.
However, what you should know is that the designer of the flag was a student from IBADAN, Micheal Taiwo Akinkunmi.

THE HISTORY AND PAST LEADERS IN NIGERIA: NIGERIAN CURRENT AFFAIRS 2019

Nigeria is a country that has the highest population in Africa continent.
This is proved by the 21st to 25th March 2006 population census.

Nigeria’s population was estimated to be about 140,000,000 people. (One hundred and forty Million)

Nigeria, which is officially known as The Federal Republic of Nigeria, stands as a border,
The Benin Republic on the west,
Cameroon on the east,
The Gulf of Guinea on the south,
Niger to the north.

Currently, Nigeria is made up of 36 STATES and the Federal Capital Territory (FCT).
With 109 senatorial districts,
360 federal constituencies,
990 state constituencies,
774 local governments,
8810 wards.

These are the names of Nigeria’s former colonial masters.
They are:

Sir Frederick Lord Lugard,
who ruled from 1900 to 1919.

Sir Hugh Clifford,
Who ruled from 1919 to 1925.

Sir Creamer Thompson,
who ruled from 1925 to 1931.

Sir Donald Cameroon,
who ruled from 1931 to 1935.

Sir Bernard Bourdilion.
who ruled from 1935 to 1943.

Sir Anthony Richard.
Who ruled from 1943to 1948.

Sir John McPherson.
Who ruled from 1948 to 1958.

Sir James Robertson.
Who ruled from 1958 to 1960.

Nigeria first indigenous Governor General and also the first Ceremonial President is:

Answer: Dr Nnamdi Azikwe.

The first prime minister in Nigeria is:

Answer: Alhaji Abubakar Tafawa Balewa.

The first military head of state in Nigeria is:

Answer: General Aguiyi Ironsi.

The first executive President of Nigeria is:

Answer: Alhaji Shehu Shagari.

The first military president in Nigeria is:

Answer: General Ibrahim Babangida.

#1. Mention the new service chiefs in Nigeria

Answer: General Abayomi Gabriel Olonishakin- Chief of Defence Staff;

Lt-General T.Y. Buratai- Chief of Army Staff;

Vice Admiral Ibok-Ete Ekwe Ibas- Chief of Naval Staff;

Air Marshal Sadique Abubakar – Chief of Air Staff

#2. Who is the current INEC chairman?

Answer: Mahmud Yakubu

#3. Who is the current NAFDAC Director-General?

Answer: Paul Orhii

#4. Who is the current Inspector General of police?

Answer:  IGP Solomon Arase

#5. The current chairman of the African Union

Answer: Robert Mugabe

#6. Who is the secretary general of the united nations

Answer: Ban Ki-Moon

#7. Who is the current minister of education?

Answer: Anthony Onwuka

#8. Mention five rivers in Nigeria that share their names with a state.

Answer: Rivers- Benue, Niger, Osun, Kaduna, Ogun, Sokoto, Cross River, Imo

#9. What was the first political party in Nigeria?

Answer: Nigerian National Democratic Party (NNDP)

#10. Who is the current president of Nigeria?

Answer: Muhammadu Buhari

#11. Who is the current vice president of Nigeria?

Answer: Yemi Osibajo

#12. What does the eagle in the Nigerian coat of arms represent?

Answer: Strength

 #13. Mention 5 past senate presidents of Nigeria.

Answer: Dr Nnamdi Azikiwe, Evan Enwerem, Chuba Okadigbo, Anyim Pius Anyim, Adolphus Wabara, Ken Nnamani, David Mark
#14. What do the two horses on the Nigerian coat of arms represent?
Answer: Dignity

#14. What was the black shield in the Nigerian coat of arm stand for?
Answer: Nigerian’s fertile soil

#16. What does the white colour in the Nigerian flag stand for?
Answer: Peace

#17. What does the green colour in the Nigerian flag represent?
Answer: Forests and abundant natural wealth of Nigeria

#18. Who is the current minister of finance?

Answer: Kemi Adeosun

#19. Who is the current minister of defense?

Answer: Monsur Dan-Ali

#20. Nigeria is divided into how many geopolitical zones?

Answer: Six (6) geopolitical zones

#21. What was the first capital city in Nigeria?
Answer: Calabar

#22. Who is the current minister of FCT?
Answer: Muhammadu Bello

#23. Who is the current Nigerian Deputy Senate president?
Answer: Senator Ike Ekweremadu

#24. When did Nigerian Golden eaglets win the world under-17 FIFA world cup
Answer: 1985, 1993, 2007, 2013, 2015

#25. Who gave Nigeria her name:
Answer: Flora Shaw

#26. Who designed the Nigerian flag?
Answer: Michael Taiwo Akinkunmi
#27. Which country won the last world cup?

Answer: Germany
#28. Who was the first man to buy a car in Nigeria?
Answer: Bob Jensen

#29. Who was the first woman to drive a car in Nigeria?
Answer: Funmilayo Ransome Kuti

#30. What is the first TV station in Nigeria?
Answer: Western Nigerian Government Broadcasting Corporation (WNTV) in 1959

#31. Who is the current CBN Governor?
Answer: Godwin Emefiele 

#32. Where was crude oil first discovered in Nigeria?
Answer: Oloibiri Oilfield, located in Oloibiri in Ogbia LGA of Bayelsa State

#33. Who was the first Nigerian to become a Noble Laureate?
Answer: Wole Soyinka

#34. Who is the Nigerian current speaker of the house of Assembly?
Answer: Yakubu Dogara

#35. Who is the minister for petroleum resources in Nigeria?
Answer: President Muhammad Buhari 

#36. Who is the current chief justice of Nigeria?
Answer: Mahmoud Mohammed.

#37. When was the Nigerian Naira introduced?
Answer: 1st January 1973

#38. When was the first military coup carried out in Nigeria?
Answer: 1966

#39. How many local Governments do we have in Nigeria?
Answer: 774

#40. Who is the first Nigerian president?
Answer: Dr. Nnamdi Azikiwe

#41. Who was the Nigerian first executive president?
Answer: Alhaji Shehu Aliyu Shagari

#42. Who was the Nigerian first prime minister?
Answer: Abubakar Tafawa Balewa

#43. What is the largest continent in the world?
Answer: ASIA with a population of 3,641,000,000 while Australia & Oceania is the smallest continent

#44. What are the five Oceans in the world?

Answer: Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean, Southern Ocean, Arctic Ocean
#45. What is the full meaning of UNICEF?
Answer: United Nations International Children’s Emergency Fund
#46. When were the currency notes introduced?

Answer: 100 naira:1999, 200 nairas in 2000, 500 nairas in 2001 and 1000 naira on October 12, 2005.

#47. How many ministers do we have in Nigeria?

Answer: 38

#48. Who is the current Senate President in Nigeria?
Answer: Senator Bukola Saraki

#49. Which country’s flag is called the Union Jack?
Answer: Great Britain

#50. With which countries does Nigeria share boundaries?
Answer: Nigeria is located in West Africa and shares land borders with the Republic of Benin in the west, Chad and Cameroon in the east, and Niger in the north

51# What are the top 3 political parties in the Nigerian fourth Republic?

Answer: the top 3 political parties in the fourth republic is

PDP- peoples democratic party

APC -All Progressive Congress

SDP- Social Democratic Party.

Current Nigerian Governors and their States

  1.  Abia State –     Okezie Ikpeazu
  2. Adamawa State –   Jibrilla Bindow
  3. Akwa Ibom State –   Udom Gabriel Emmanuel
  4. Anambra State –  Willie Obiano
  5. Bauchi State Bala –  Abdulkadir Mohammed
  6. Bayelsa State  –  Henry Seriake Dickson
  7. Benue State  –  Samuel Ortom
  8. Borno State  – Babagana Umara Zulum mni
  9. Cross River  –  State Benedict Ayade
  10. Delta State  –  Ifeanyi Okowa
  11.  Ebonyi State –  Dave Umahi
  12. Edo State –  Godwin Obaseki
  13. Ekiti State –  Kayode Fayemi
  14. Enugu State –  Ifeanyi Ugwuanyi
  15. Gombe State –  Muhammad Inuwa Yahaya
  16. Imo State –  Chukwuemeka Ihedioha
  17. Jigawa State – Badaru Abubakar
  18. Kaduna State –  Nasir Ahmad El-Rufai
  19. Kano State –  Abdullahi Umar Ganduje
  20. Katsina State –  Aminu Bello Masari
  21. Kebbi State –  Abubakar Atiku Bagudu
  22. Kogi State –  Alhaji Yahaya Adoza Bello
  23. Kwara State –  AbdulRahman AbdulRazaq
  24. Lagos State –  Babajide Sanwo-Olu
  25. Nasarawa State –  Abdullahi Sule
  26. Niger State –  Abubakar Sani Bello
  27. Ogun State –  Dapo Abiodun
  28. Ondo State –  Oluwarotimi Odunayo Akeredolu
  29. Osun State –  Adegboyega Oyetola
  30. Oyo State –  Isiaka Abiola Ajimobi
  31. Plateau State –  Simon Bako Lalong
  32. Rivers State –  Ezenwo Nyesom Wike
  33. Sokoto State –  Aminu Waziri Tambuwal
  34. Taraba State –  Darius Dickson Ishaku
  35. Yobe State –  Mai Mala Buni
  36. Zamfara State –  Bello Muhammad Matawalle

List of Minister in Nigeria 

List of Ministers in Nigeria

Portfolio(s) Name(s)
Minister of Petroleum President Muhammadu Buhari
Minister of Mines and Steel Development Dr. Uchechukwu Ogah
Minister of FCT Muhammed Musa Bello
Minister of Niger Delta Sen. Godswill Obot Akpabio
Minister of Labour & Employment Chris Ngige
Minister of Environment (State) Sharon Ikeazor
Minister of Education Adamu Adamu
Minister of Industry, Trade and Investment, State Amb Maryam Katagum
Minister of Petroleum (State) Timipre Silva
Minister of Special Duties Sen. George Akume
Minister of Agriculture (State) Mustapha Baba Shehuri
Minister of Power (State) Godwin Jedi-Agba
Minister of Niger Delta (State) Festus Keyamo
Minister of Science and Technology Ogbonnaya Onu
Minister of Health Dr. Osagie Ehanire
Minister of Budget and National Planning (State) Clement Ikanade Agba
Minister of Industry, Trade and Investment Otunba Adeniyi Adebayo
Minister of Foreign Affairs Geoffrey Onyeama
Minister of Communication Dr. Ali Isa Pantami
Minister of Education (State) Emeka Nwajuba
Minister of Water Resources Suleiman Adamu
Minister of Finance, Budget and National Planning Zainab Shamsuna Ahmed
Minister of Environment Dr. Mohammad Mahmoud
Minister of Agriculture Mohammed Sabo Nanono
Minister of Defence Maj. Gen. Bashir Magashi (rtd)
Minister of Aviation Hadi Sirika
HAGF and Minister of Justice Abubakar Malami
Minister of FCT (State) Ramatu Tijani Aliyu
Minister of Information and Culture Lai Mohammed
Minister of Transportation (State) Gbemisola Saraki
Minister of Works and Housing Babatunde Raji Fashola
Minister of Health (State) Adeleke Mamora
Minister of Science & Tech (State) Mohammed A. Abdullahi
Minister of Foreign Affairs (State) Amb. Zubairu Dada
Minister of Mines & Steel Development Olamilekan Adegbite
Minister of Labour (State) Sen. Omotayo Alasuadura
Minister of Interior Rauf Aregbesola
Minister of Youth and Sports Sunday Dare
Minister of Women Affairs Dame Pauline Tallen
Minister of Transportation Rotimi Amaechi
Minister of Police Affairs Mohammed Maigari Dangyadi
Minister of Power Engr. Sale Mamman
Minister of Works and Housing, (State) Abubakar D. Aliyu
Minister of Humanitarian Affairs, Disaster Management and Social Development Sadiya Umar Faruk

 

List of Nigerian parastatals and their head

1) National Agency for the Prohibition of Trafficking in Persons (NAPTIP)

Barrister Julie Okah-Donli – Director-General

2) National Centre for Women Development (NCWD)

Barrister Mary Ikpere-Eta – Director-General

3) Nigeria Social Insurance Trust Fund (NSITF)

Bayo Somefun – Managing Director

Tijani Suleiman – Executive Director

Mr. Jasper Azuatalam – Executive Director

Kemi Nelson – Executive Director

4) Federal Mortgage Bank (FMB)

Arc. Ahmed Dangiwa – Managing Director

Melvin Eboh – Executive Director (Org. Resourcing)

Hajiya Rahimatu Aliyu – Executive Director (Loans Department, Securities Issuance and Market Development)

Umaru Abdullahi Dankane – Executive Director (Policy and Strategy Loans Set-Up and Pay Off)

5) Bureau of Public Enterprises (BPE)

Alex Okoh – Director-General

6) Petroleum Products Pricing Regulatory Agency (PPPRA)

Abdulkadir Saidu Umar – Executive Secretary

7) National Park Service (NPS)

Ibrahim Musa Goni – Conservator-General/Chief Executive Officer (CEO)

8) Service Compact with All Nigerians (SERVICOM)

Nnenna A. Akajemeli – National Coordinator/CEO

9) National Directorate of Employment (NDE)

Dr. Nasiru Mohammed Ladan – Director-General

10) Michael Imoudu National Institute for Labour Studies (MINILS)

Saliu Dada Alabi – Director General

11) National Research Institute for Chemical Technology

Professor Jef. T. Barminas – Director General

12) Nigeria Institute for Social and Economic Research (NISER)

Dr. Haruna Yerima – Director General

13) Nigeria Insurance Commission (NAICOM)

Sunday Thomas – Deputy Commissioner

14) Consumer Protection Council

Tunde Erukera – Executive Secretary

15) Federal Character Commission

Barr. Mohammed Bello Tukur – Secretary

16) National Pension Commission (PENCOM)

Dikko Aliyu Abdulrahman – Director-General (Subject to Senate Confirmation)

Funso Doherty – Chairman

Akin Akinwale – Executive Commissioner

Abubakar Zaki Magawata – Executive Commissioner

Ben Oviosun – Executive Commissioner

Nyerere Ayim – Executive Commissioner

17) Federal Capital Development Authority

Engr. Umar Gambo Jibrin – Executive Secretary

18) Nigeria Agriculture Insurance Corporation

Mrs. Folashade Joseph – Managing Director

19) Administrative Staff College of Nigeria (ASCON)

Cecilia Umaru Gaya, mni – Director General

20) Lagos International Trade Fair Management Board

Mrs. Luci Ajayi – Executive Secretary

21) Nigeria Export Processing Zones Authority

Barrister Emmanuel Jimme – Managing Director

22) Nigeria Lottery Regulatory Commission

Lanre Gbajabiamila – Director General

23) Nigeria Automotive Design and Development Council

Jalani Aliyu – Director General

Also Read: Nigerian Authors Of All Time

I hope you are now well informed and equipped with the necessary information you need to succeed in your interviews and exams? The list is constantly being updated, so do ensure that you continue to visit this site regularly … Please, if there is any information you think that should be here, which we didn’t include, please use the comment section down below to inform us and we shall make the necessary changes presently.

6 COMMENTS

  1. Very helpful. How do I get the remaining questions and answers. You said 1500 but there are just a few posted here. Thanks

Leave a Reply